|  Domov   Akcije kluba  |  Dnevnik Guvernerja  |  O Klubu  |  Facebook  |  Lions Oljčnik  |  
 


 

Lions Klub Ankaran Istra

PP 1151

6000 Koper - Capodistria
  

   

 

Klavdij Reja, Predsednik

Zoran Širca, Tajnik

Primož Turšič, Zakladnik

tajnik@lk-ankaran-istra.si

 

 

 

Stari Mulin, Bivje, 2. in 4. četrtek

Datum ustanovitve 18.5.1999

Matična št.: 1170457000

Davčna št.: 53675363

Davčni zavezanec: Ne

IBAN SI56 0510 0801 0573 962
(Abanka Vipa)

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   


Mednarodni turnir Golbal v Izoli


Zveza slepih in slabovidnih Slovenije organizira že 8. mednarodni golbal turnir v Izoli. Tokrat je prošnji za pomoč pri organizaciji prisluhnil Lions Distrikt 129 Slovenija kot tudi naš klub. S pomočjo pri izvedbi turnirja smo v LK Ankaran Istra pispevali tudi k nadaljnjemu razvoju golbala v Sloveniji. Iz ostanka prihodkov se ustanavljajo in organizirajo medobčinske ekipe, ki bodo nastopale v državnem prvenstvu, organizirajo se vodeni treningi, plačajo udeležbe na tekmovanjih, kupujejo se pripomočki, posebna skrb in animacija pa bo namenjena pritegnitvi čim večjega števila mladih k aktivni udeležbi v tej športni zvrsti namenjeni slepim in slabovidnim.
Golbal je igra z zvenečo žogo, ekskluziven paraolimpijskiekipni šport. V golbalu nastopajo le športniki in športnice, ki imajo okvaro vida. Ta zanimiva športna disciplina zahteva dobro tehnično in taktično podkovanost športnika - ekipe, hitrost, moč, hitre reflekse, gibljivost, dobre orientacijske sposobnosti in nenazadnje tudi ekipni duh. Na turnirju sodeluje najmanj 10 ekip, poleg Slovenije še Alžirija, Bolgarija, Kanada, Finska, Madžarska, Iran, Irak, Nemčija in Švedska, pričakuje pa se tudi prijava reprezentance ZDA in katere izmed ekip z območja bivše Jugoslavije.

Igra je še najbolj podobna rokometu in se odvija na igrišču, ki je po velikosti enako odbojkarskemu. Igrišče je razdeljeno na tri dele oziroma igralne tretjine (obrambna, napadalna in nevtralna tretjina). Na vsaki strani je gol, dolg devet metrov. 

Igro z zvenečo žogo igrata ekipi, sestavljeni iz treh igralcev in največ treh rezervnih igralcev. Vsaka ekipa poskuša z metom po tleh skotaliti žogo prek gol linije nasprotnika, ki ji poskuša to preprečiti. Igralci imajo prelepljene oči, poleg tega pa morajo nositi posebna očala, skozi katera se popolnoma nič ne vidi. Obramba posluša let žoge in poskuša preprečiti žogi pot v mrežo. Vsi trije igralci se s celotno dolžino telesa uležejo na tla, s čimer po možnosti zavarujejo gol in preprečijo zadetek. Znotraj tega je veliko pravil, ki napravijo igro zanimivejšo. Igralci se orientirajo z golom in črtami, ki so v ta namen poudarjene.

Zgodovina slovenskega golbala  in najpomembnejši rezultati so se začeliod leta 1992 dalje. Slovenska reprezentanca je bila vse do danes večkratni evropski in svetovni prvak in je v samem vrhu te paraolimpijske discipline, ki bo doživela svoj vrhunec na letošnjih igrah v Londonu. Prav pričujoči mednarodni turnir v Izoli bo zadnja priložnost ekip, da se pomerijo med seboj in preizkusijo svojo pripravljenost pred največjim tekmovanjem.

S pomočjo pri izvedbi turnirja smo v LK Ankaran Istra pispevali tudi k nadaljnjemu razvoju golbala v Sloveniji. Iz ostanka prihodkov se ustanavljajo in organizirajo medobčinske ekipe, ki bodo nastopale v državnem prvenstvu, organizirajo se vodeni treningi, plačajo udeležbe na tekmovanjih, kupujejo se pripomočki, posebna skrb in animacija pa bo namenjena pritegnitvi čim večjega števila mladih k aktivni udeležbi v tej športni zvrsti namenjeni slepim in slabovidnim.

 

Maj, 2012
<< Nazaj


 

 
   

Domov  |  Akcije kluba  |  Dnevnik Guvernerja  |  O Klubu  |  Facebook  |

 
    Vse pravice pridržane Lions Klub Ankaran Istra, 2010 -2017 (c)

 

 

--