|  Domov   Akcije kluba  |  Dnevnik Guvernerja  |  O Klubu  |  Facebook  |  Lions Oljčnik  |  
 


 

Lions Klub Ankaran Istra

PP 1151

6000 Koper - Capodistria
  

   

 

Klavdij Reja, Predsednik

Zoran Širca, Tajnik

Primož Turšič, Zakladnik

tajnik@lk-ankaran-istra.si

 

 

 

Stari Mulin, Bivje, 2. in 4. četrtek

Datum ustanovitve 18.5.1999

Matična št.: 1170457000

Davčna št.: 53675363

Davčni zavezanec: Ne

IBAN SI56 0510 0801 0573 962
(Abanka Vipa)

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   


Dobrodelna gledališka predstava v počastitev mednarodnega dneva bele palice


Lions klub Ankaran Istra je v počastitev mednarodnega dneva bele palice v Gledališču Koper organizirali dobrodelno predstavo »OH, TE NORE ŽENSKE« gledališča slepih in slabovidnih NASMEH. Dogodek je bil dobro obiskan. Predsednik kluba Matjaž Sever je bil z izpolnjenim poslanstvom seveda zadovoljen, saj je bil celoten izkupiček od prodaje vstopnic dovolj za načrtovano pomoč slepemu otroku pri nadaljnjem šolanju.       
Gledališče slepih in slabovidnih NASMEH

Gledališče je edinstveno v Sloveniji. Združuje slepe in slabovidne gledališke ustvarjalce iz vseh koncev naše dežele. Okoli 30 je igralcev, spremljevalcev in strokovnih delavcev, ki se ob koncih tedna nagnetejo na in pod oder, ter študirajo, se smejejo in ustvarjajo like, predstave, dogodke.

Prvi zametki dejavnosti izvirajo iz raziskovalnih taborov slepih in slabovidnih, ki potekajo vsako zimo in poletje v raznih pokrajinah Slovenije pod okriljem Karitas. Na teh taborih so na gledaliških delavnicah uprizorili predstave: A.T. Linhart Županova Micka, I. Tavčar V Zali in gledališko zloženko TV Kolpa. V letih 1994 in 1995 so z Županovo Micko, ki so jo dopolnili s koncertom slepih in slabovidnih ustvarjalcev gostovali po mnogih krajih Slovenije in na teh gostovanjih se je rodila ideja, da ustanovijo gledališče.

Tokrat se nam bo gledališče slepih in slabovidnih predstavilo v koprskem Gledališču s predstavo »Oh, te nore ženske«, ki povezujejo tri komično satirične  monologe  Alda Nicolaja (1920 – 2004) , enega najvidnejših italijanskih dramatikov 20. stoletja.  Nicolajeva  gledališka dela, za katera je dobil več mednarodnih nagrad,  so obšla svet in so še vedno aktualna, naj gre za monologe, dialoge ali celovite komedije.  Njegovi monologi, kjer se prepleta komično s pravšnjo mero pesimizma, so vedno izziv za igralko ali igralca, popopran z absurdom, sočnostjo izražanja  in  prepričljivim vzdušjem. S pričujočo predstavo želi gledališka skupina NASMEH ponovno nasmejati in iz teme gledališke dvorane izvabiti slike smeha in podobe navdušenega aplavza.

Gledališka skupina slepih in slabovidnih NASMEH

Zgodovina bele palice

Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice.

Ljudje s hudimi in hujšimi okvarami vida najbrž od vedno uporabljajo palice za pomoč pri gibanju, vendar pa je bila bela palica uvedena šele po prvi svetovni vojni. Bela palica kot simbol slepote se je med slepimi uveljavila v 20-tih letih minulega stoletja. Britanski fotograf in glasbenik James Biggs, ki je zaradi nesreče oslepel leta 1921, naj bi se domislil, da bi svojo palico pobarval v belo, da bi ga vozniki v domačem kraju polnem prometa bolje videli, ko bi prečkal cesto. V Franciji pa je leta 1931 Guilly d'Herbemont začel z državnim gibanjem za uvedbo bele palice za slepe ljudi (The white cane, 2006).

V Združenih državah pripisujejo uvedbo bele palice Georgu A. Bonhamu iz kluba Lions Club International. Leta 1930 naj bi opazoval slepega človeka, ki je prečkal ulico s črno palico, ki je bila motoristom zaradi temnega cestišča komaj vidna. V klubu Lions so se zato odločili, da mu prebarvajo palico v belo zaradi večje vidnosti.

Prvi posebni predpis o beli palici so sprejeli decembra 1930 v Teoriji, Ilinois (ZDA) in ta nudi slepim pešcem z belo palico zaščito in prednost v cestnem prometu. Leta 1931 pa je Lions Club International začel s programom za širjenje splošne uporabe bele palice med slepimi ter s programom ozaveščanja problema slepote in nujnosti dopolnitve predpisov s področja prometne varnosti. (Information From Answers, 2006).

Mednarodni dan bele palice

Leta 1964 je ameriški predsednik Lyndon B. Johnson 15. oktober razglasil za dan varnosti z belo palico. Leta 1970 pa je mednarodna zveza slepih isti datum razglasila za mednarodni dan bele palice.

Postopno se je bela palica uveljavila in vse več držav po svetu je za uporabo bele palice pri hoji slepih sprejelo ustrezne predpise, s katerimi so belo palico označili kot simbol in prometni znak za slepe/slabovidne.
 

 

Vir: RIKOSS in Lions Club International

 

ZAHVALE:

 

 

Oktober, 2013


 
<< Nazaj


 

 
   

Domov  |  Akcije kluba  |  Dnevnik Guvernerja  |  O Klubu  |  Facebook  |

 
    Vse pravice pridržane Lions Klub Ankaran Istra, 2010 -2017 (c)

 

 

--